Pneumonia

Articolele din această secțiune

--

Pneumonia este o inflamatie a tesutului pulmonar, adica a portiunii inferioare a cailor respiratorii, formate din bronhiile cele mai mici si alveolele pulmonare. Pneumonia are numeroase cauze fiind produsa de virusuri, microbi, ciuperci sau paraziti. Cele mai frecvente pneumonii sunt de cauza virala, dar exista posibilitatea de a se suprainfecta cu bacterii, evoluand spre pneumonia bacteriana. Daca apare junghi toracic, frison, febra, tuse, stare generala alterata - nu amanati prezentarea la medic. Antibioticele nu au efect in pneumoniile virale. Tratamentul trebuie inceput dupa un consult medical, la recomandarea medicului. Pana va prezentati la medic este bine sa luati tratament simptomatic pentru febra, tuse, durere, sa consumati lichide caldute 2-3 litri/24 ore, sa va mentineti igiena dentara si generala.

Pneumonia netratata poate duce la deces. Pneumonia prost tratata se poate croniciza sau complica, lasand urme pentru toata viata. Copiii si batranii pot avea debut atipic, inselator ceea ce poate duce la pierderea pacientului. De aceea, la aceasta categorie de pacienti, orice modificare in starea generala, scaderea poftei de mancare, stare de indispozitie, usoare tulburari digestive sau de comunicare trebuie sa constituie un semnal de alarma.

TUBERCULOZA

...este o boala cu transmitere predominant respiratorie (rar digestiva, prin lapte contaminat de la vaci bolnave). Sursa de imbolnavire este bolnavul de tuberculoza, care transmite bacilii prin aerul expirat. Tusea si stranutul fac ca particulele contaminate sa se raspandeasca la distanta. Cei mai vulnerabili sunt copiii care inhaleaza bacilii direct de la sursa sau indirect - bacilii pot rezista ani de zile in praful din ungherele locuintei sau altor spatii contaminate. Dintre copii,aproximativ 10% fac tuberculoza dupa contaminare, 90% poarta bacilii cantonati in organism si pot face boala oricand in timpul vietii sau organismul este destul de rezistent pentru a nu permite dezvoltarea tuberculozei.

Tuberculoza este mai frecventa la nivelul plamanului dar se poate cantona si in alte organe: oase, articulatii, ochi, intestine, sistem nervos, organe genitale, piele, etc. Simptomele sunt specifice organelor respective si diagnosticul il stabileste specialistul respectiv: pneumolog, ortoped, oftalmolog, internist... Exista cateva simptome generale, nespecifice, inselatoare cum ar fi scaderea poftei de mancare, scaderea greutatii, oboseala nejustificata, transpiratii. In cazul tuberculozei pulmonare, pe langa aceste simptome pot aparea tuse persistenta ce nu dispare la tratamente obisnuite, disconfort toracic. Uneori apare hemoptizie (bolnavul scuipa sange).

In cazul Pleureziei (acumularea de lichid intre foitele pleurale) se asociaza si durere toracica de partea respectiva, respiratie ingreunata, iar tusea este seaca, iritativa.

Oricare din aceste simptome trebuie sa determine prezentarea la medic. Cele mai multe forme de tuberculoza respiratorie se deceleaza prin radiografie toracica. Examenul sputei deceleaza bacilii in formele contagioase. In urma diagnosticului se stabileste schema terapeutica.

Tuberculoza beneficiaza de tratament gratuit prin program national, pentru toti bolnavii (asigurati sau nu). Tratamentul dureaza 6-8 luni in cazurile obisnuite si asigura vindecarea. Tratamentul trebuie supravegheat medical deoarece pot apare reactii secundare. Dupa vindecare, pacientul poate duce o viata normala si poate frecventa colectivitatea. Fumatul si consumul de bauturi alcoolice ingreuneaza vindecarea si pot favoriza cronicizarea bolii


Articole din secțiunea: Afecțiuni Respiratorii