Pagina pentru MEDICI

PENTRU PACIENȚII ASIGURAȚI, Cabinetul are contract cu CJAS Constanța

Cuprins:

Articolele din această secțiune

--

Consultații decontate de CAS

Pentru a beneficia de consult medical gratuit pacienții asigurați trebuie să se prezinte cu bilet de trimitere pentru consult de la medicul de familie, cu numărul de consultații acordate pentru diagnosticul mentionat, valabil 30 zile de la data eliberarii, dovada de asigurat: cupon de pensie, adeverință de salariat etc. și copie dupa actul de identitate.

Noile reglementări ale CAS prevăd ca pentru o boala acută (pentru un cod de boală), pacientul poate beneficia de 3 consulturi decontate de CAS. Pentru boala cronică, pacientul trebuie evaluat la 3 luni de către specialist. La depistarea unei boli cronice, specialistul poate elibera prima rețetă pentru un medicament și scrisoare medicala, în baza căreia pacientul continuă tratamentul prin medicul de familie. Pentru un tratament adecvat, pacientul cu boală cronică trebuie evaluat periodic și, in caz de modificare a simptomatologiei, de catre specialist.

--

Controlul periodic al pacienților

Pentru a controla periodic pacienții cu Astm și BPOC, Cabinetul de Pneumologie folosește FIȘA DE MONITORIZARE, în care se precizează data următorului consult. Pacienții care respectă programarea sunt evaluati clinic și spirometric la tariful spirometriei și se pot prezenta cu FIȘA DE MONITORIZARE înmânată la primul control, fără bilet de trimitere.

În urma evaluării periodice, pacientul primește SCRISOARE MEDICALĂ cu rezultatul consultului și recomandări. Considerăm că astfel putem monitoriza corect pacienții cronici în ciuda restricțiilor legislației actuale.

--

Pentru pacienții cu ASTM BRONȘIC și BPOC

Pacienții cu Astm Bronșic moderat în tratament cu doze medii de Seretide, Symbicort sau alte scheme și pacienții cu BPOC stadiul II si III pot fi incluși în protocoale de studii clinice.

Beneficiul pacientului constă în evaluare gratuită (investigații de laborator, spirometrie, EKG), monitorizarea prin măsuratori zilnice la domiciliu a funcției respiratorii, administrarea tratamentului cu bronhodilatatoare și antiinflamatoare bronșice gratuit pe perioada de monitorizare. În aceste protocoale pot fi incluși și pacienți neasigurați sau pacienți care nu-și pot permite achiziția tratamentului. Protocoalele se desfășoară la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare.

Pentru orice relație, sunați la 0770 741215 - dr. Pall Enikö Vera.

--

Cabinetul Verasante este un CENTRU DE INFORMARE, CONSILIERE și INVESTIGAȚII pentru SINDROMUL DE APNEE DE SOMN

Apneea de somn este o cauză importantă a patologiei cardiovasculare, a stării de oboseala permanentă, a somnolenței diurne, a accidentelor de circulație și nu numai. Tratarea acestui sindrom crește eficacitatea tratamentului hipotensor, scade riscul accidentelor cardiovasculare prin oxigenarea eficientă a sângelui în timpul nopții, îmbunătațește viața sexuală, crește puterea de concentrare și vigilența la volan. Investigarea și tratamentul Apneei de somn nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

--

BPOC

...este o boală determinată în special de fumat. Când pacientul are simptome, boala este avansata. Pentru depistare precoce pacienții - mai ales fumători - în vârstă de peste 40 ani pot fi îndrumați pentru consult și spirometrie la cabinetul de pneumologie. Tratamentul este de lungă durată și necesită evaluare clinică și spirometrică trimestrială și în caz de acutizare.

--

TRATAMENTE PENTRU SINDROMUL BRONHO-OBSTRUCTIV

Noua listă de medicamente compensate cuprinde mai multe medicamente cu administrare inhalatorie pentru ASTM și BPOC. Becloforte nu se mai găsește, poate fi înlocuit cu Pulmicort turbohaler, Alvesco spray, Flixotide spray, Asmanex, Clenil și altele, în funcție de gravitatea simptomelor, valorile spirometriei, toleranța, complianța și bolile asociate. Pentru stabilirea dozajului și toleranței este bine ca pacientul să fie evaluat prin spirometrie.

--

TRATAMENTUL CU OXIGEN LA DOMICILIU

Pacientii cu boli cronice respiratorii dar și cardiace, neoplazice, care prezintă scăderea saturației în oxigen a sângelui, pot beneficia de tratament de lungă durata cu oxigen la domiciliu. La Cabinetul de Pneumologie Verasante se pot face determinări ale SaO2 în sânge cu ajutorul pulsoximetrului (metoda neinvazivă) dar și înregistrarea saturației de oxigen pe parcursul nopții. În urma consultului se stabilește necesarul de O2 și se face recomandarea de tratament cu OXIGEN la domiciliu, tratamentul fiind în regim de compensare prin CASJ.

Aparatura este furnizată de firme specializate, prin contract între firmă și pacient. Tratamentul cu oxigen la domiciliu este accesibil pacienților, le ameliorează starea generală și reduce perioadele de internare.

--

NOU PENTRU PACIENTII CU AFECȚIUNI PLEURALE

Daca aveti pacienți suspectați de pleurezie pe radiografia pulmonară, pacienții în tratament pentru epansamente pleurale sau cu sechele pleurale, pe care le bănuiti de recidive, acestia pot beneficia de ECHOGRAFIE PLEURALĂ. Aceasta metodă este lipsită de riscuri pentru pacienți și se poate repeta oricând, evitând iradierea. Se face în scop diagnostic și pentru monitorizarea evoluției epansamentelor pleurale. Investigația nu este decontată de CASJ.

--

MONITORIZAREA PACIENȚILOR

În ciuda crizei din sistemul sanitar, au apărut o multitudine de investigații accesibile pentru pacienți și care ne ajută în stabilirea diagnosticului și schemelor terapeutice pentru pacienții cronici. Aparatura pentru înregistrările de 24 ore, sau pe parcursul nopții detectează modificări în starea pacientului asupra cărora putem interveni cu diverse mijloace terapeutice. Cele mai multe dintre aceste investigații se fac în regim ambulator. Am selectat câteva de care avem nevoie la orice cronic cu afecțiuni cardio-respiratorii:

  • înregistrarea activității inimii holter EKG este necesară în afecțiunile cardiace cu tulburari de ritm , cardiopatie ischemică dar și persoanelor cu boli cronice respiratorii care, datorită oxigenării deficitare a organismului, pot avea probleme secundare cu inima
  • înregistrarea tensiunii arteriale pe durata de 12 sau de 24 ore e necesară la pacienții cu suspiciune de HTA oscilantă, dar și a celor confirmați cu Hipertensiune arterială, deoarece tensiunea arterială poate avea variații mari și neașteptate . E necesară și pentru stabilirea diagnosticului, dar și pentru verificarea eficienței terapiei. Sunt însă persoane care au simptome respiratorii, greutate în respirație, senzație de apăsare pe piept, senzație de lipsă de aer - seara la culcare sau noaptea , cu treziri datorate greutății in respirație. La aceste persoane este nesesară înregistrarea tensiunii în cursul nopții, înregistrarea EKG-holter dar și o înregistrare a oxigenării sângelui în cursul nopții sau chiar o înregistrare a somnului pentru a găsi cauza suferinței lor.
  • înregistrarea somnului cu poligraful-cardiorespirator oferă informații despre oxigenarea sângelui, frecvența cardiacă, opririle respirației în somn - număr, durată - poziția corpului , sforăit. Este necesara persoanelor care sforăie, care sunt obosite in cursul zilei, conducătorilor auto și altor persoane a căror lipsă de concentrare duce la producerea de accidente, bolnavilor cu hipertensiune, cardiopatie ischemică, bronșita cronică obstructivă, obezitate, diabet zaharat
  • înregistrarea somnului cu polisomnograful aduce informații despre oxigenarea săngelui, frecvența cardiacă, oprirea respirației în somn - număr, durată - poziția corpului, sforăit dar și traseu EKG - o derivatie - traseu EEG cu fazele somnului , mișcările oculare și activitatea mușchilor . Este o înregistrare complexă care necesită o interpretare multidisciplinară și aduce informații suplimentare despre problemele somnului. Medicul decide dacă această explorare este necesară, după efectuarea unor investigații de screening. Recomandarea este făcută de obicei de Pneumolog, Neurolog, Cardiolog, ORL-ist . Investigația se face prin spitalizare iar selectarea pacienților presupune de obicei o înregistrare de somn cu poligraful cardiorespirator la domiciliul pacientului.

O parte din aceste investigații se pot face la Cabinetul de Pneumolologie VERASANTE, și anume: înregistrarea oxigenării sângelui pe parcursul nopții, înregistrarea tensiunii areteriale 12-24 ore, înregistrarea somnului cu poligraful cardio-respirator. Programările se fac telefonic la 0770 741215.