Amigdalita cauzează sforăit şi oprirea respiraţiei în somn

Articolele din această secțiune

Amigdalita (inflamaţia sau infecţia amigdalelor) este o afecţiune frecvent întâlnită, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor.

Image Puţini ştiu însă că această boală are o influenţă semnificativă asupra respiraţiei şi poate duce inclusiv la opriri ale acesteia în timpul somnului! Dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog a explicat pentru cititorii „Cuget Liber” ce se poate întâmpla în cazul măririi în volum a amigdalelor.

„În zona faringelui există un ansamblu de formaţiuni limfoide mari, numite amigdale. Amigdalele prezintă o suprafaţă neregulată, marcată de depresiuni profunde, denumite cripte amigdaliene. Amigdalele cele mai voluminoase şi mai cunoscute, uşor vizibile, sunt cele palatine. Dar şi celelalte, respectiv amigdalele linguale (situate la baza limbii), amigdalele faringiene (aflate în profunzimea foselor nazale) etc, creează aceleaşi probleme în cazul în care sunt afectate.

Amigdalele contribuie la apărarea organismului faţă de microbi, formând globule albe, producând anticorpi şi jucând un rol de barieră la intrarea căilor respiratorii superioare. Amigdalita defineşte inflamaţia acestor formaţiuni şi necesită de obicei tratament antibiotic, la recomandarea medicului.

Mai puţin cunoscută este influenţa măririi acestor formaţiuni asupra respiraţiei. Hipertrofia amigdalelor, fără inflamaţie sau infecţie, este cauza unor tulburări de respiraţie în timpul somnului. Aceste modificări favorizează sforăitul şi pot duce chiar la opriri ale respiraţiei în somn, adică la apnee de somn. La copiii care sforăie este necesar un consult ORL, pentru stabilirea cauzelor. Când mărirea amigdalelor duce la îngreunarea respiraţiei, amigdalectomia (extracţia amigdalelor) se impune şi poate rezolva această tulburare respiratorie”, a precizat dr. Vera Eniko Pall.

Articol publicat în www.cugetliber.ro în 22 Decembrie 2014. Autor: Florentina BOZÎNTAN


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor