Sfatul medicului. Ce trebuie să ştiţi despre biletul de trimitere

Articolele din această secțiune

Ce menţiuni trebuie să scrie medicul de familie pe biletul de trimitere, în cazul bolilor pneumologice?

La câte reţete compensate au dreptul, lunar, pacienţii? La aceste întrebări a răspuns dr. Vera Eniko Pall, medic primar pneumologie în cadrul Cabinetului Verasante, din municipiul Constanţa.

„Prezentarea la medicul specialist pentru o boală acută (pneumonie, bronşită acută etc.) sau suspiciune de boală cronică se face în baza biletului de trimitere pentru boală acută de la medicul de familie sau de la altă specialitate. În această situaţie, pacientul poate primi de la specialist: reţetă compensată, trimitere pentru alte investigaţii, dacă e cazul, şi scrisoare medicală valabilă pentru medicul de familie. Dacă prezentarea la specialist se face fără biletul de trimitere, pacientul primeşte în urma consultaţiei de specialitate o reţetă simplă şi recomandări care nu pot fi aplicate de către medicul de familie”, a afirmat dr. Vera Eniko Pall.

Pacienţii cu boli cronice cunoscute, precum astm sau bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), trebuie să se prezinte la medicul specialist cu bilet de trimitere, în care medicul de familie a bifat căsuţa „boală cronică” sau „management de caz”, doar atunci când consultaţia este pentru evaluarea periodică. Adică la una - trei - şase sau 12 luni, la aprecierea medicului de familie.

„În urma consultului de specialitate, pacientul va primi o scrisoare medicală în care se precizează schema de tratament şi durata acestuia. Mulţi pacienţi solicită o scrisoare medicală valabilă cât mai mult timp, dar boala, deşi cronică, poate evolua şi tratamentul prescris să nu mai fie eficient în timp. Comoditatea nu are loc în privinţa sănătăţii. De exemplu, pacientul cu boală cronică poate avea şi acutizări: o bronşită cronică se poate acutiza, BPOC-ul se poate exacerba, astmaticul poate avea o criză de lipsă de aer. De asemenea, un pacient astmatic sau bronşitic poate avea o pneumonie sau o infecţie de căi aeriene superioare. În aceste cazuri, în care intervine un episod de acutizare a bolii cronice sau o altă afecţiune respiratorie acută, orice pacient cronic poate beneficia de o trimitere de la medicul de familie pentru «boală cronică» sau «acutizarea bolii cronice», ori de câte ori are nevoie”, a adăugat medicul specialist.

Cât priveşte prescrierea medicamentelor compensate, dr. Vera Pall a explicat: „Pacientul cronic trebuie să ştie că are dreptul la o singură reţetă pentru bolile cronice, pe lună. Această reţetă trebuie eliberată de medicul de familie în baza scrisorilor medicale, de la medicii specialişti la care s-a prezentat pacientul.

Vă dau un exemplu concret: pacient cu cardiopatie ischemică şi BPOC merge la medicul de familie pentru reţeta lunară. Medicul de familie îi scrie medicaţia pentru inimă şi constată că nu are scrisoare medicală recentă pentru BPOC. Nu-i scrie pe reţetă şi medicaţia pentru BPOC şi îi dă pacientului trimitere către pneumolog, unde îi va fi eliberată scrisoare medicală. Dar, atenţie! În luna respectivă, medicul nu-i poate elibera reţetă, deoarece poate fi eliberată o singură reţetă pentru boală cronică, ce a fost eliberată deja pentru cardiopatie ischemică. Practic, pacientul rămâne fără tratament pentru BPOC în luna respectivă. Soluţia este ca pacientul să fie trimis pentru scrisoare medicală înainte de eliberarea reţetei pentru boli cronice în luna respectivă”, a subliniat medicul.

Articol publicat în www.cugetliber.ro în 13 Noiembrie 2014. Autor: Florentina BOZÎNTAN


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor