Să veghem asupra somnului lin al copiilor

Articolele din această secțiune

Starea de somnolenţă poate să fie primul simptom al unei afecţiuni neurologice

Să nu ne culcăm pe o ureche când vine vorba despre somnul copiilor! Un somn insuficient îi poate face pe copii irascibili şi morocănoşi. De asemenea, profesorii sau învăţătorii vă pot semnala că le este greu să se concentreze sau să stea treji în timpul orelor. În astfel de cazuri, primul pas îl constituie revizuirea şi corectarea orei de culcare. Însă, starea de somnolenţă poate să fie primul simptom al unei afecţiuni neurologice - narcolepsia, sau al unei tulburări respiratorii - apneea de somn.

Copiii cu narcolepsie pot să adoarmă în timp ce vorbesc sau mănâncă sau chiar în timp ce merg cu bicicleta. Ei pot avea dificultăţi în controlul sistemului muscular sau pot chiar să se prăbuşească în situaţii în care sunt foarte emoţionaţi. Copiii cu apnee în somn pot să aibă un sforăit sonor şi, în unele cazuri, dureri recurente de cap în cursul dimineţii sau infecţii frecvente ale căilor respiratorii. Oricare din aceste simptome impun vizita la medic.

Somnul nu reprezintă doar „o întrerupere” a vieţii de zi. Este o stare activă, fiind esenţial pentru refacerea corpului şi creierului. Majoritatea tulburărilor somnului pot afecta sănătatea şi calitatea vieţii.

Articol publicat în www.sursadesanatate.ro în 10 Decembrie 2013. Autor: Dr. Vera Eniko Pall


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor