Cât de indicată este ţigara electronică dacă vrei să te laşi de fumat

Articolele din această secțiune

Fumătorii sunt încurajaţi, prin diverse reclame publicitare, să renunţe la viciu cu ajutorul ţigărilor electronice. Promovate drept „alternative per-fecte” sau „varianta sănătoasă a fumatului”, comercializate la preţuri accesibile pentru orice buzunar, ţigările electronice se găsesc la orice pas. Ce spune, însă, medicul pneumolog despre acest dispozitiv? Cât de sănătoasă este utilizarea lui şi se reuşeşte, într-adevăr, renunţarea la fumat cu ajutorul ţigării electronice?

Image Răspunsurile la aceste întrebări ni le-a oferit dr. Vera Eniko Pall, specialist pneumolog constănţean, coordonatorul programului „Stop Fumat!” din judeţul nostru. Un prim aspect asupra căruia a atras atenţia medicul Vera Eniko Pall este reprezentat de motivele pentru care ţigara electronică este promovată drept „varianta sănătoasă”:
„Ţigara electronică asigură necesarul de nicotină al fumătorului şi îi dă satisfacţia gestului, ferindu-l în acelaşi timp de inhalarea fumului rezultat din arderea clasică - plin de factori cancerigeni! În plus, poate fi fumată oriunde, deoarece nu scoate fum”. De asemenea, ţigara electronică nu conţine, precum ţigările obişnuite, gudron şi alte substanţe nocive organismului.

„O păcăleală!“ Faptul că este mai puţin nocivă nu înseamnă că folosirea ei îi va determina pe fumători să renunţe la viciu. Din contră! „Dintre pacienţii care se înscriu în program, o parte - aproximativ 10% - au folosit ţigara electronică pentru câteva săptămâni, dar au apelat din nou la ţigări, fapt care i-a determinat să intre în program”, a explicat pneumologul.

„Dacă pacienţii ar reduce progresiv doza de nicotină, folosind din ce în ce mai rar ţigara electronică, atunci s-ar putea lăsa de fumat la un moment dat. Dar aici este păcăleala! Omul este convins că foloseşte un produs care nu-i dăunează sănătăţii şi în schimb îşi satisface nevoia de fumat. Nici vorbă să se lase de fumat!”, a mai atras atenţia specialistul. Ceea ce demonstrează că ţigara electronică menţine dependenţa de gest, cât şi dependenţa de nicotină. „În plus, după o scurtă folosire, majoritatea pacienţilor revin la ţigara clasică, întrucât gustul şi aburul produs de aceasta nu-i mai sunt suficiente.

Din punctul meu de vedere, ţigara electronică este doar o păcăleală pentru cei care vor să se lase de fumat.

Cei care o folosesc ar trebui să fie atenţi la doza de nicotină, căci de unde o inhalează, are efecte asupra organismului, în special cardio-vasculare”, ne-a declarat dr. Vera Eniko Pall.

Greşeală frecventă a fumătorilor Pe de altă parte, o mare greşeală a fumătorilor care folosesc ţigările electronice este că îşi mai aprind, chiar dacă din când în când, şi câte o ţigară obişnuită. „Este o greşeală similară folosirii substituenţilor de nicotină - plasturii, guma de mestecat cu nicotină etc. Corect este ca tratamentul cu substituenţi de nicotină să fie început din ziua în care se renunţă la ţigară. Practic, cea electronică s-ar dori un substituent de nicotină, deci nu trebuie folosite concomitent”, a mai explicat specialistul.

Articol publicat în www.cugetliber.ro în 05 Martie 2012. Autor: Florentina BOZÎNTAN


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor