Cum putem avea plămânii rezistenţi şi sănătoşi

Articolele din această secțiune

Pentru a ne menţine sănătatea şi rezistenţa plămânilor, pneumologii recomandă o alimentaţie corectă şi evitarea expunerii la un mediu poluat.

Image Când nu mâncăm sănătos, corpul are dificultăţi în a furniza energia necesară pentru respiraţie şi pentru celelalte funcţii ale organismului. Totodată, trebuie evitate şi locurile în care se fumează, dar şi fumatul pasiv. Aerul curat de munte şi aerosolii pot face minuni pentru plămânii noştri, susţin specialiştii, care recomandă mici vacanţe la munte sau la mare.

Pacienţii care prezintă semne de boală - bronşită, pneumonie sau răceală - sunt sfătuiţi să se prezinte din timp la medicul de familie, care poate monitoriza situaţia pacientului şi poate observa starea plămânilor. Medicii subliniază că organismul trebuie să fie puternic pentru a se opune infecţiilor respiratorii.

„Pentru a ne menţine plămânii sănătoşi, trebuie să respirăm aer curat, să prevenim contactul cu oamenii răciţi şi să ne vaccinăm preventiv. Regimul de viaţă este, de asemenea, foarte important, iar acesta trebuie să fie echilibrat. Organismul trebuie să fie puternic pentru a se opune infecţiilor respiratorii. În fiecare an, este bine să ne oferim câteva zile la mare sau la munte. Cei de la munte să vină la mare, iar cei de la mare să plece la munte, deoarece aerul curat şi aerosolii ne fac foarte bine la plămâni, iar cei care au predispoziţie pentru anumite boli trebuie să-şi ia măsuri suplimentare. În sezonul rece, la primele semne de boală trebuie să ne adresăm imediat unui medic. Este bine să apelăm la medicul de familie, iar apoi la medicul specialist. Pe lângă fumul de ţigară, mai există şi alţi factori poluanţi care ne pot pune în pericol plămânii şi sănătatea”, a explicat dr. Vera Eniko Pall, medic specialist pneumolog.

Articol publicat în www.cugetliber.ro în 21 Aprilie 2015. Autor: Teodora MÎNDRU


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor