Copilul somnambul? Iată ce spune doctorul

Articolele din această secțiune

Cât este normal să doarmă copilul meu? De ce se ridică în somn şi ţipă? Cum pot să-l ajut să nu mai ude patul noaptea? - sunt doar câteva dintre întrebările pe care la au părinţii referitor la problemele de somn ale copiilor lor.

Image Un somn odihnitor este esenţial pentru o stare de sănătate bună a organismului. Asemenea adulţilor, şi copiii se resimt în urma unui somn agitat şi, mai ales, pot suferi de diverse tulburări ale somnului.

„Somnul nu reprezintă doar o întrerupere a vieţii de zi. Este o stare activă, fiind esenţial pentru refacerea corpului şi a creierului. Sunt cunoscute aproximativ 84 de tulburări ale somnului, care pot afecta sănătatea şi calitatea vieţii. Lista include dificultăţi de adormire, treziri nocturne, somnolenţă diurnă, tulburări respi-ratorii, tulburări musculare, coşmaruri etc. Iar tulburările de somn trebuie să constituie un semnal de alarmă”, a atras atenţia dr. Eniko Vera Pall, medic specialist pneumologic.

Printre tulburările de somn întâlnite frecvent în rândul copiilor, menţionăm în rândurile următoare o listă pusă la dispoziţie de medicul pneumolog:

Somnambulismul
„Episoadele tipice implică doar ridicatul în şezut, în pat. Însă unii copii merg în somn şi uneori se comportă ca şi cum ar dori să evadeze. Somnambulismul este mai frecvent la copiii cu vârste între 4 şi 8 ani. Apare în timpul somnului profund; de obicei, aceste tulburări sunt inofensive şi nu necesită tratament medicamentos”, a explicat dr. Vera Pall. Ar trebui, totuşi, luate nişte măsuri de precauţie pentru a preveni accidentarea copiilor.

Pavorul nocturn
Referitor la această tulburare, pneumologul a explicat: „Copiii se ridică în şezut şi ţipă, transpiră, sunt congestionaţi la faţă, dar nu sunt conştienţi. Încercarea de a-i linişti nu are efect. Dacă se trezesc, sunt confuzi şi dezorientaţi. Dimineaţă nu îşi pot aminti nimic din cele întâmplate. Pavorul nocturn apare de obicei între vârstele 4 - 12 ani. Părinţii pot doar să stea lângă ei şi să-i asigure că totul este în regulă. Crizele acestea scad ca frecvenţă pe măsură ce copiii cresc”.

Coşmarurile
Acestea apar spre dimineaţă, în perioada somnului cu vise. „Sunt mai frecvente între 3 şi 6 ani, apoi frecvenţa lor scade”, a precizat medicul.

Enurezisul nocturn
Unul din trei copii, în vârstă de 4 ani, încă udă patul noaptea în somn. Specialiştii în somn consideră enurezisul o tulburare dacă apare după vârsta de 5 ani. Totuşi, unul din zece copii, în vârstă de 6 ani, şi unul din 20 de copii, în vârstă de 10 ani, continuă să ude patul noaptea, uneori. „Enurezisul adesea dispare de la sine, de-a lungul timpului. Asta nu înseamnă că trebuie ignorat! Medicul de familie, pediatrul sau specialistul în somn vor investiga o posibilă tulburare medicală şi vor sugera câteva strategii compor-tamentale”, a subliniat dr. Pall.

Legănatul capului şi al corpului
Adesea, copiii execută anumite mişcări ritmice înainte de somn, mişcări care au un efect de liniştire, a arătat medicul. Aceste mişcări au tendinţa să dispară până la vârsta de patru ani.

Articol publicat în www.cugetliber.ro în 19 Noiembrie 2013. Autor: Florentina BOZÎNTAN


Articole din secțiunea: Articole Medicale pe-nțelesul tuturor